China Media Group Olimpiyat Yayın Haklarını 2032 Yılına Kadar Uzattı
11.09.2021 - 08:29

China Media Group Olimpiyat Yayın Haklarını 2032 Yılına Kadar Uzattı

Çin’in devlet medya şirketi China Media Group, Olimpiyat Oyunları yayın hakkını 2032 yılına kadar uzattı. 2024, 2028 ve 2032 Olimpiyatları CMG’nin ürünü CCTV ekranlarında Çinli sporseverlerin karşısına çıkacak.

Son dönemde dünyanın dört bir yanında uzun soluklu anlaşmalar dikkat çekiyor. Bu anlaşmalardan birine China Media Group imza attı. Olimpiyat yayın haklarını satın alan şirket, 2032 Brisbane Olimpiyatları dahil olmak üzere önümüzdeki 3 olimpiyatı yayınlayacağını açıkladı.

2014 yılında Olimpiyat yayın haklarını satın alan CMG, 2024 Paris Olimpiyatları’na kadar geçerli bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma için ödenen tutar ise 550 milyon dolardı. Yeni anlaşma için ne kadar ödeme yapıldığı açıklanmadı.

Anlaşma Kış Olimpiyatlarını da Kapsıyor


Yeni anlaşmayla birlikte CCTV, 2026 ve 2030’daki Kış Olimpiyat Oyunlarını da ekranlara getirecek. Böylece devlet televizyonu üzerinden Çinli sporseverler olimpiyatların tüm heyecanını takip edebilecek.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile yapılan anlaşma Çin dışınca Makao’yu da kapsıyor. Tokyo’ya tam 800 kişilik bir ekiple giden ve 4K yayınlar yapan CCTV’nin yeni anlaşmayla birlikte özellikle 2032 yılında eşsiz bir deneyim sunması bekleniyor.

Uzun Süreli Anlaşma Türkiye Televizyonları İçin Mümkün mü?


Türkiye’deki televizyon kanallarının ve TV platformlarının ciddi sorunlarla uğraştığı biliniyor. Bu yüzden de uzun vadeli anlaşmalar yapmak çok kolay olmuyor. Diğer yandan olimpiyatlar yayın hakları özelinde yayıncıları RTÜK kuralları da zorluyor. Şifresiz yayınlanmak zorunda olan olimpiyat oyunlarını bu yüzden yıllardır TRT ekranlara getiriyor.

Olimpiyat oyunları dışında da uzun vadeli anlaşmalar yapmak aslında çok kolay değil. Zira kurun yükselmesi sonrasında kanallar ve platformlar önümüzdeki ay ne ile karşılaşacaklarını bilmiyor. Bu da 10 yıllık, 20 yıllık anlaşmalar yapmayı onlar adına zorlaştırıyor. Bunun yanında birçok yayın ihalesi de halihazırda maksimum 5 yıllık açılıyor. 

Uzun vadeli anlaşmalar yapabilen şirketler Türkiye ile doğrudan bir bağı olmayan şirketler oluyor. Örneğin; Eurosport, geçtiğimiz haftalarda Avustralya Açık yayın haklarını 2031 yılına kadar uzattı. Eurosport dışındaki özel kanalların bu tarz uzun vadeli bir anlaşmaya imza atması kolay gözükmüyor. 

Facebook
Twitter
Instagram
Mobil Uygulamalar
Android